VODKA Online Rambler's Top100 VODKA Online - портал потребителей и производителей алкогольных напитков

Водка и алкоголь | Все о напитках | Аналитика


Уряд встановив мінімальні ціни на медові напої

Сьогодні, 23 грудня 2009 року, на засіданні Уряду було прийнято рішення про введення мінімальних цін на напої медові.
Зокрема, Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін в додаток до Постанови КМУ від 30.10.2008 року № 957» передбачається встановити на напої медові мінімальні оптово-відпускні ціни на рівні 68,05 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту (0,5 л напою з вмістом спирту 37% – 12,59 грн.) та мінімальні роздрібні ціни на рівні 89,80 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту (0,5 л 37%-го медового напою -16,61 грн.).

Як прокоментував Геннадій Васюков, директор з правових питань ЛГЗ «Хортиця»: «Інститут мінімальних цін на вітчизняні горілку та коньяк підтвердив свою ефективність на практиці. Тому встановлення мінімальних цін на медові напої має детінізувати ринок алкогольних напоїв та збільшити надходження до державного бюджету. Ми повністю підтримуємо рішення Уряду».
Так, 30 жовтня 2008 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва» (набрала чинності 15 листопада 2008 року), якою було встановлено оптово-відпускні і роздрібні ціни на українські горілку та лікеро-горілчані вироби; коньяк три, чотири та п’ять зірочок та інші спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, різного вмісту спирту в тарі різної місткості.
Мінімальний рівень цін на алкогольні напої частково обмежив вплив на ринок алкогольних напоїв виробників тіньової продукції.
Однак після прийняття даної постанови недобросовісними виробниками алкогольної продукції було розроблено ряд схем уникнення від оподаткування алкогольних напоїв.
Завдяки значному заниженню ціни на алкогольні напої під час їх реалізації в оптових та роздрібних мережах (нижче мінімально-встановлених державою), недобросовісними підприємствами – виробниками алкогольних напоїв за горілчаною технологією виготовлялися напої із значним вмістом спирту (37% і більше), які в торгівельних мережах реалізовувалися під виглядом напою медового з подальшою мінімізацією податкового навантаження (акцизний збір, ПДВ).
Середня роздрібна ціна, за якою здійснювалася реалізація напою медового міцністю від 37% до 40% становила 10 грн. за 0,5 л, тобто, цінова різниця становила 7,96 грн. на 0,5 л напою (17,96 грн. – мінімальна роздрібна ціна за 0,5 л горілки).
Відповідно, економія по сплаті податку на додану вартість тіньовиками на пляшці напою 0,5 л складала 1,33 грн.
За умови продовження дії вищезазначеної схеми уникнення від оподаткування при збереженні обсягів реалізації підприємствами-виробниками алкогольних напоїв та переходу на схеми виготовлення горілки під виглядом напою медового, державний бюджет може до кінця 2009 року недоотримати лише від недоплаченого ПДВ та акцизного збору близько 300 млн. грн.
Таким чином, запровадження мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на напої медові сприятиме збільшенню надходжень до державного бюджету за рахунок легалізації ринку, зниженню споживання неякісних і небезпечних для здоров’я споживачів алкогольних напоїв, а також забезпечить дотримання рівних умов для ведення бізнесу всіма суб'єктами ринку алкогольних напоїв.

Довідково: 23 вересня 2009 року на засіданні уряду було внесено зміни до постанови № 957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва», якою передбачено збільшення мінімальної роздрібної ціни на пляшку горілки 0,5 л з 14 грн. до 17,96 грн. у зв’язку з збільшенням акцизної складової в ній внаслідок підвищення ставок акцизного збору на спирт етиловий.



Адрес материала в интернете: http://vodka.com.ua/articles/analytics/4967.htm

Назад


Использование материалов сайта разрешается при условии ссылки на VODKA Online. Для онлайн-проектов - гиперссылки (hyperlink) на http://www.vodka.com.ua

Copyright © VODKA Online, 2000-2024