VODKA Online Rambler's Top100 VODKA Online - портал потребителей и производителей алкогольных напитков

Водка и алкоголь | Новости | В Украине


Позиція «Укрпиво» щодо наслідків прийняття Закону України реєстр. № 1171

21.01.2010 року Верховна Рада України конституційною більшістю голосів прийняла в цілому проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (щодо обмеження споживання і продажу слабоалкогольних напоїв) (реєстр. № 1171).

До законопроекту надійшло 54 поправки від народних депутатів, більшість з яких (45) у цілому, частково або по суті врахована Комітетом з питань податкової та митної політики.
Слід зазначити, що у запропонованій до розгляду у другому читанні версії документу Комітет з питань податкової та митної політики запропонував більш радикальні кроки у порівняння із редакцією першого читання.

Прийнятий закон вирішує такі питання:
• визначення термінів «пиво», «безалкогольне пиво», «слабоалкогольні напої»;
• уведення в систему державного регулювання пива та слабоалкогольних напоїв в частині визначення обмежень щодо їх споживання та продажу;
• визначення переліку заборонених законом місць споживання та продажу пива, алкогольних напоїв, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів;
• встановлення заборони на продаж пива, алкогольних напоїв, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам та особами, які не досягли 18 років;
• встановлення зобов’язання продавця щодо необхідності перевірки документів у покупця пива, алкогольних напоїв, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів, якщо у нього виникає сумнів щодо досягнення цією особою 18 років.
• Законопроектом передбачено суттєве посилення відповідальності за порушення встановлених обмежень та заборон, у тому числі і шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Коментуючи подію, генеральний директор ЗАТ «Укрпиво» Галина Коренькова наголосила: «Приймаючи законопроект 1171 народні депутати не підтримали пропозицію профільного Комітету щодо його направлення для підготовки до повторного другого читання. Але пивовари не схильні драматизувати ситуацію. Як соціально відповідальні компанії ми категорично проти продажу пива неповнолітнім та вживання хмільного напою у місцях, які не відведені для цього. Більше того, пивовари включаться в широку інформаційну кампанію щодо попередження представників торгівлі та споживачів про введення системи штрафів за порушення.

Водночас, просимо керівництво Верховної Ради організувати комплексний аналіз решти (дев’ять!) законопроектів нашої тематики, які знаходяться на розгляді в Комітетах, урахувати прийняті норми та повернути процес законотворчої діяльності у цивілізоване русло. Окремо зауважуємо органам місцевої влади на необхідність неухильного дотримання чинного законодавства з тим, щоб припинити практику введення додаткових обмежень щодо обігу пива на місцях. Це пряме порушення Закону про місцеве самоврядування».

Довідково: За підсумками 2009 року ринок пива України скоротився на 7,4% до 265,3 млн дал. При цьому виробництво хмільного напою зменшилося на 6,2%. Експорт за відповідний період зменшився на 2,9% до 34,2 млн. дал, а імпорт – на 16,2% до 1,6 млн. дал.


22.01.2010

Адрес материала в интернете: http://vodka.com.ua/news/ukraine/4993.htm

Назад


Использование материалов сайта разрешается при условии ссылки на VODKA Online. Для онлайн-проектов - гиперссылки (hyperlink) на http://www.vodka.com.ua

Copyright © VODKA Online, 2000-2024