VODKA Online Rambler's Top100 VODKA Online - портал потребителей и производителей алкогольных напитков

Водка и алкоголь | Новости | В Украине


Половину українських спиртзаводів можуть закрити

Кількість спиртзаводів в Україні може скоротитися наполовину. Такими можуть бути наслідки указу президента України щодо запровадження державної монополії на алкоголь і тютюнові вироби.

Спеціалісти Державного департаменту продовольства, що працюють в державному концерні "Укрспирт", вважають, що без втрат можна вивести з експлуатації 30-40 спиртових заводів з 84, що зараз діють. На їхню думку, потужності заводів використовуються неправильно, а собівартість спирту є занадто високою.

Головний економіст державного концерну "Укрспирт" Володимир Маховка розповідає, що однією з причин запровадження державної монополії є можливість виробництва добавок до бензину, які покращать його якість і можуть бути прибутковими: "В нас на сьогодні в Україні намітилася тенденція організації виробництва високооктанових кисневмісних добавок до бензину. Зазначену програму можна здійснити, координуючись тільки на державному рівні, а на приватному рівні важко сказати, що може получитися".

Хоча минулого року виробництво спирту збільшилося на 7,5%, українські спиртзаводи працюють на половину своїх потужностей. Згідно з грудневим указом президента України, що стосується запровадження державної моннополії на виробництво алкоголю, надлишкові потужності необхідно буде перепрофілювати або законсервувати. Володимир Маховка вважає, що це ніяк не відіб'ється на вартості алкогольної продукції: "Це не той чинник, який може впливати на ціни. На ціну впливає вартість зерна, електроенергії, орендна плата, але не це".

Близько 50% виробленого спирту реалізуються на чорному ринку. Для того, щоб легально купити спирт, треба пройти купу бюрократичних правил, що витісняє його продаж в нелегальну сферу. Так вважає Анатолій Ковган, комерційний директор фірми "Алеф-Виноль" з Дніпропетровська, що виробляє і продає вина і коньяки: "Якщо вам потрібний легальний спирт – ломаєте і голову, і шию, вивертаєте обидві кишені, але все-таки отримуєте. Якщо вам потрібен лівий спирт – ніяких проблем. Безкінечне погіршення контролю в легальній сфері тільки заохочує нелегальних виробників і торгівців алкоголем".

Проте вивести з тіні ринок алкоголю можна, якщо контролювати продаж, вважає Анатолій Ковган: "Сьогодні, якщо ми приймемо закони, які будуть безжалісно карати продавця за торгівлю контрафактною продукцією, оце буде краще. А достатньо самого факту присутності в торговій точці контрафактної продукції, щоб це вело до закриття цього підриємства назавжди для цих власників чи управлінців".

Директори спиртзаводів відмовилися коментувати Громадському радіо факт скорочення кількості заводів, обгрунтувавши це тим, що в цій справі надто багато підводних каменів, а самі вони знаходяться на державній службі.
20.02.2003

Адрес материала в интернете: http://vodka.com.ua/news/ukraine/50.htm

Назад


Использование материалов сайта разрешается при условии ссылки на VODKA Online. Для онлайн-проектов - гиперссылки (hyperlink) на http://www.vodka.com.ua

Copyright © VODKA Online, 2000-2024